wtorek, 21 stycznia 2014

Czekoladowe ciasto z cukinią


Hej

Dzisiaj z okazji tego wyjątkowego święta jakim jest dzień babci, przygotowałam coś specjalnego.
Jest to ciasto czekoladowe z cukinią. Dla niektórych wydawać by się mogło iż jest to dziwne połączenie, ale zapewniam, że w smaku jest pyszne, a do tego przemyciłam trochę wartościowych składników.

Zacznijmy od tego, że w 100 g cukinii jest zaledwie 16 kcal, co idealnie zrównoważy wartość kaloryczną ciasta. Warto również wspomnieć iż warzywo to, pomimo swoich walorów smakowych, jest także cennym źródłem witamin B1, B2, PP, C oraz takich pierwiastków jak żelazo, magnez, wapń i fosfor. 

Zanim jednak zaczniemy kulinarne szaleństwa, chciałam wspomnieć o paru alternatywach, które możemy w
kuchni zastosować. Staram się zawsze używać zdrowszych zamienników, o ile przepis mi na nie pozwoli. Po pierwsze mąka – zamiast zwykłej pszennej, używam żytniej, orkiszowej albo owsianej. Żeby jednak ciasto nam ładnie urosło i nie wyszedł zakalec o smaku razowego chleba, dobrze jest połączyć w proporcjach pół na pół z mąką pszenną. Po drugie cukier- ja zamiast zwykłego używam brązowego, a jeszcze lepiej jeżeli jest to cukier nierafinowany. Można też użyć stewii , jednak ja pomimo paru prób nie mogę się przekonać do jej smaku. Na pewno nie radziłabym używać słodzika, gdyż pomimo bardzo niskiej wartości kalorycznej, nie jest to zdrowy, naturalny produkt. Po trzecie olej- jeżeli przepis wymaga użycia oleju to wybieram zawsze rzepakowy, ze względu na
jego odpowiednie proporcje  kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 .


SKŁADNIKI: 

350 g cukinii, startej na grubych oczkach (mi wyszła jedna duża cukinia)
240 g mąki pszennej ( u mnie 120g razowej i 120g pszennej)
120 ml oleju
5 łyżek gorzkiego kakao
3 duże jajka ( najlepiej w wolnego wybiegu)
150 g brązowego cukru
 łyżeczka proszku do pieczenia + pół łyżeczki sody oczyszczonej
 szczypta soli morskiej
 opcjonalnie gorzka czekolada 70% do polewy + trochę mleka

PRZYGOTOWANIE:

Do jednej miski wsypujemy mąkę, kakao, sodę, proszek i sól. Całość mieszamy łyżką i odstawiamy. Do drugiej miski wlewamy jajka i cukier. Całość miksujemy do uzyskania puszystej masy ( ok 1 minutę).
Gdy ciasto wystygnie można opcjonalnie posypać cukrem pudrem, polać czekoladową polewą  (gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać trochę mleka dla płynniejszej konsystencji) lub zostawić je bez dodatków, co niewątpliwie zmniejszy kaloryczność ciasta ;)


Dolewamy olej i dalej mieszamy. Cukinię trzemy na tarce i dodajemy do niej połowę suchej mieszanki. Pozostałą część mieszanki dosypujemy do masy jajecznej i mieszamy chwilę mikserem. Tak przygotowane dwie masy łączymy ze sobą i mieszamy delikatnie łyżką. Całość przelewamy do okrągłej blachy o średnicy ok 25 cm, wysmarowanej wcześniej tłuszczem bądź wyłożonej papierem do pieczenia. W zależności od piekarnika, pieczemy 40-50 min w 180º C. 

 Życzę smacznego!  Daria





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)