niedziela, 26 stycznia 2014

Ciasteczka Owsiane

Hej

Przedstawiam niżej zdrowszą alternatywę dla sklepowych ciasteczek. Robiąc wypieki w domu mamy pewność, że nikt nie częstuje nas tłuszczem palmowym lub co gorsza glutaminianem sodu.

Bardzo proste, kruche owsiane ciasteczka, które mimo iż nie są bardzo dietetyczne, (ze względu na obecność masła) to jedzone w rozsądnych ilościach, krzywdy nam nie zrobią :)


Będziemy potrzebować :

pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki mąki pełnoziarnistej ( razowa, pszenna lub pół na pół)
4 łyżki brązowego cukru (można zastąpić miodem)
50 gram masła
jedno jajko
1/4 tabliczki gorzkiej czekolady posiekanej na małe kawałki
3 łyżki drobno posiekanych orzechów (włoskich, nerkowców lub laskowych)
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Mąkę mieszamy z sodą oraz solą. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko i całość mieszamy. Gdy zrobi się spójna masa dodajemy po kolei resztę składników. Z powstałej masy formujemy ciasteczka na taką wielkość i kształt, na jaką mamy ochotę. Ja zrobiłam tradycyjne okrągłe, ale nie jest to wariant konieczny. Wykładamy na papier do pieczenia zachowując odstępy, żeby nie zlepiły nam się w jedną ciasteczkową masę w czasie pieczenia. Jeżeli jednak tak by się stało to nie panikujcie, zawsze można je pociąć po upieczeniu w kwadraciki.
Pieczemy w 180° C przez ok 15 minut, do zrumienienia.

Na koniec dodam, że przepis ten jest podstawowy. Składniki możemy dowolnie łączyć i zastępować np. żeby ciastka były bardziej dietetyczne polecam zamiast  cukru dodać żurawinę bądź rodzynki, a żeby miały więcej błonnika można połowę mąki zastąpić otrębami pszennymi.
Życzę, smacznego ! :)  p.s zdjęcie z telefonu, wybaczcie jakość










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)