niedziela, 27 kwietnia 2014

GUACAMOLE meksykańska pasta nie tylko do nachosów

Hej

Awokado jest bez wątpienia jednym z moich kuchennych faworytów. Uwielbiam pasty i sałatki na bazie tego
owocu. Dziś chciałam Wam przedstawić tradycyjną pastę kuchni meksykańskiej czyli guacamole. Podaje się ją zazwyczaj do nachosów bądź tortilli, ja jednak preferuję ją z chlebem razowym i w takiej wersji również ją Wam polecam. Nadaje się także jako dip do maczania słupków warzywnych czy grzanek.

Ja do pasty dodaje papryczkę chili, jeśli jednak dla Was jest to za pikantne warzywo to po prostu ją pomińcie. 


Do guacamole będziemy potrzebować

- dojrzałe awokado
- ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny lub limonki
- 3 łyżki oliwy
- pół papryczki chili ( lub mniej)
- pół pomidora
- sól, pieprz ziołowy


Zaczynamy od rozgniecenia awokado i dodania soku z cytryny bądź limonki, aby awokado nie zmieniło
koloru na ciemniejszy. W tym czasie bardzo drobno siekamy czosnek i papryczkę chili. Pomidory kroimy w kostkę i całość dodajemy do awokado. Następnie wlewamy oliwę i doprawiamy całość solą i pieprzem.

Guacamole szczególnie polecam osobom, które lubią eksperymentować w kuchni i poznawać tradycyjne smaki innych narodowości oraz wszystkim znudzonym zwykłymi kanapkami. Wszystkich miłośników awokado odsyłam także TUTAJ gdzie pisałam między innymi o paście z awokado i jajkiem.

Zdrowy tryb życia Dania dla urody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)