środa, 14 maja 2014

KOTLECIKI Z KASZY GRYCZANEJ I TWAROGU

Hej

Dziś kolejny pomysł na przemycenie kaszy gryczanej do obiadu. Kotleciki są bardzo smaczne, więc nawet
zagorzali antyfani kaszy gryczanej powinni zjeść ze smakiem.


Do kotletów będziemy potrzebować :

- 200 gram kaszy gryczanej
- 400 gram wody
- jedną domową kostkę warzywną ( PRZEPIS)
- 300 gram twarogu półtłustego
- 1 cebulę
- 1 jajko
- opcjonalnie zielenina
- zioła i inne przyprawy
- dobry olej do smażenia

Zaczynamy od ugotowania kaszy we wrzącej wodzie z dodatkiem domowej kostki warzywnej. Po ok 15-20 minutach gdy kasza będzie gotowa i wchłonie cały bulion, przekładamy ją do miski gdzie będziemy blendować z pozostałymi składnikami. Cebulkę podsmażamy na patelni i przekładamy do kaszy. Dodajemy także pozostałe składniki czyli pokruszony twaróg, jedno jajko, ewentualną zieleninę oraz przyprawy. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy, z której następnie formujemy małe kuleczki, lekko spłaszczamy i smażymy krótko z obu stron, aż kotleciki będą rumiane bądź wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 15 min.
Można podawać je z ulubionymi sosami jako samodzielnie danie, bądź z dodatkiem ziemniaków czy ryżu i surówek.

Życzę smacznego :)







Zdrowe fingerfood Dania dla urody

6 komentarzy:

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)