niedziela, 25 maja 2014

ZUPA KREM Z BIAŁEJ FASOLI

Hej

Dzisiaj przygotowałam coś dla wszystkich miłośników pysznych kremowych zup. Jest to bardzo treściwa i sycąca zupa, która zaspokoi głód na długi czas. 



Do przygotowania zupy będziemy potrzebować : 

- 1 puszkę 400 g białej fasoli
- 2/3 ziemniaki
- jedną cebulę
- 2 korzenie pietruszki
- 1 domową kostkę warzywną ( PRZEPIS)
- ok 1 litr wody
- 1/4 papryczki chili ( opcjonalnie)
- sól, pieprz oraz zioła do smaku
- olej do smażenia
- pestki słonecznika
- oliwa


Zaczynamy od obrania cebuli, ziemniaków i pietruszki. Wszystko kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Jeżeli lubimy lekko pikantne dania to także dodajemy papryczkę chili. Gdy warzywa się zeszklą całość zalewamy wodą i dodajemy kostkę warzywną. Po ok 10 minutach wrzucamy fasolę i całość gotujemy jeszcze przez parę minut. W międzyczasie podprażamy na suchej patelni pestki słonecznika. Gdy zupa jest gotowa blendujemy ją na krem, po czym doprawiamy zupę do smaku i w razie potrzeby rozrzedzamy ją mlekiem. Można też dodać śmietanę, aczkolwiek w mojej dzisiejszej wersji nie musiałam ją niczym rozrzedzać. Całość raz jeszcze mieszamy i przelewamy do miseczek. Posypujemy podprażonym słonecznikiem i skrapiamy oliwą.


Życzę smacznego, Daria
Hola Mexico 4 Jadłospis dla Mam Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja

2 komentarze:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)