niedziela, 22 czerwca 2014

CZEKOLADOWE PRALINKI z bananem i masłem orzechowym

Hej

Dzisiaj mam dla Was coś baaardzo pysznego. Rozpływające się w ustach i proste w wykonaniu czekoladki,
które możecie przygotować sami w domu bez większego wysiłku. Jest to zdecydowanie zdrowsza wersja niż tradycyjne pralinki, aczkolwiek z nimi też trzeba uważać żeby się nie rozpędzić, bo chodź zdrowe, to nie są pozbawione kalorii. Idealnie się sprawdzą, jako niedzielny deser czy po prostu do popołudniowej kawy. Bardzo mi przypadły do gustu, mam nadzieję, że Wam też zasmakują :)


Do przygotowania pralinek będziemy potrzebować :

-  dojrzałego banana
- 100 gram gorzkiej czekolady min. 70% kakao
- 2 łyżki domowego masła orzechowego PRZEPIS 



Zacznijmy od przygotowania masła orzechowego wg wyżej umieszczonego przepisu. Polecam dodać jednak
mniej cukru niż zawsze, bo ostatecznie słodkiego smaku pralinkom dodaje także czekolada i banan. Gdy masło mamy już gotowe pora obrać i pokroić banana w plasterki. Następnie smarujemy plasterek masłem i przykrywamy go drugim kawałkiem banana. Gdy całego banana przełożymy masłem i złożymy na małe kanapeczki, należy wstawić je do zamrażalki na 30 minut. Po tym czasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, po czym obtaczamy w niej każde bananowe plasterki. Gdy ten etap mamy za sobą, należy ponownie włożyć całość do zamrażalki, tym razem na minimum godzinę. Po tym czasie można pałaszować ;)

p.s jeżeli zostawicie je na dłużej w zamrażalce, zrobią się pyszne lody !





Przysmaki dla taty 4 Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

5 komentarzy:

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)