sobota, 14 czerwca 2014

DIETETYCZNE SPAGHETTI przepis + praktyczne porady

Hej

Uwielbiam kuchnię włoską, aczkolwiek wiele z moich ulubionych dań nie idzie w parze z dobrą figurą. Włoskie potrawy mimo iż są takie pyszne, często są wysokokaloryczne. Dzisiaj przestawię Wam moją wersję chyba najpopularniejszego tuż po pizzy włoskiego dania, czyli spaghetii. W zdrowym odżywianiu nie chodzi o to, żeby sobie wszystkiego żałować i wyrzekać się tego co lubimy, ale starać się wprowadzać drobne modyfikacje, które spowodują, że potrawy będą zdrowsze i mniej kaloryczne. 

Co zrobić, aby spaghetii było dietetyczne ?


MAKARON
Nie powinniśmy sięgać po niego codziennie, starajmy się zastępować kaszą czy ryżem. Jeżeli jednak najdzie Was ochota na makaron, wtedy starajcie się zawsze wybierać te pełnoziarniste, które możecie także spotkać pod nazwą durum. Taki makaron, w przeciwieństwie do tych produkowanych z białej mąki, zawiera więcej żelaza, miedzi, manganu, potasu, fosforu, kwasu foliowego, witamin z grupy B i przede wszystkim błonnika. Makaron durum ma również niższy indeks glikemiczny, który odgrywa dużą rolę w utrzymywaniu odpowiedniej sylwetki. Pamiętajcie także, aby makaronu nie rozgotowywać, najlepszy i najmniej kaloryczny będzie al dente. 


SOS POMIDOROWY 

Każdy ma własny sposób na robienie sosu pomidorowego czy bolońskiego do spaghetii i nie ma w tym nic złego. O ile robicie go sami z naturalnych produktów, zawsze to pochwalam. Gorzej jest kiedy idzie się na łatwiznę i kupuje gotowe sosy z paczki, puszki czy słoika gdzie aż roi się od soli i chemicznych substancji, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie i figurę. 
Pyszny sos możemy zrobić z pomidorów, cebuli, czosnku, selera, marchewki oliwy i ziół. Całość należy podsmażyć, poddusić i zblendować. 


MIĘSO

Mielone mięso wieprzowe to nie jest najlepszy wybór. Takie mięso jest tłuste i małowartościowe. Jeżeli chcecie dostarczyć do organizmu białka przy małej zawartości tłuszczu, polecam zastąpić je tuńczykiem czy indykiem. Taki rodzaj mięsa nie odłoży Wam się w postaci dodatkowej tkanki tłuszczowej, w przeciwieństwie do mięsa świni. Polecam także, kupowanie mięsa ze sprawdzonego źródła, gdzie macie pewność, że towar jest świeży. 

DODATKI

Nie zapominajcie o warzywach ! Forma w jakiej je podacie jest dowolna. Można do spaghetti dorzucić brokuły, cukinię, bakłażana, czy pieczarki. Tutaj nie ma ścisłych reguł, dodajcie to na co macie ochotę. Opcją nr 2 jest zrobienie sałatki, którą podacie do obiadu. Dziennie powinno się zjadać ok 800 gram warzyw, więc obiad daje Wam do tego sporo możliwości. 


PRZEPIS   ( przynajmniej na 2 os. )

- 150 gram makaronu pełnoziarnistego
- 400 gram pomidorów 
- 1 duża cebula
- 1 duża cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka tuńczyka

W garnku gotuję makaron al dente. Na patelni podsmażam cebulę, czosnek i cukinię. Po 3 minutach dodaję pomidory i całość duszę ok 5 minut. Pod koniec dodaję tuńczyka i całość przyprawiam sporą ilością ziół i przypraw. Gdy makaron jest ugotowany, przekładam go na patelnię z sosem i całość mieszam przez około minutę, po czym nakładam na talerze. Ostatnim etapem przygotowania jest polanie obiadu kroplą oliwy i dodaniem koperku/ pietruszki. Robię to zamiast dodatku sera. Jeżeli, nie potraficie się powstrzymać przed tym dodatkiem, starajcie się rezygnować z tych ze sporą zawartością tłuszczu. Dobrym rozwiązaniem będzie też plaster mozzarelli pokrojony na drobne kawałki, którym posypiecie wierzch dania. 

Taki przepis z dodatkiem lampki czerwonego wina to idealna opcja na sobotnią, wieczorną kolację, jak i na codzienny szybki obiad. 

Pozdrawiam, Daria

6 komentarzy:

  1. Hej Daria smakowicie to wszystko wygląda/mniam.Zrobiłaś mi takiego głoda,ale nic nie ruszam o tej porze.Skorzystam z Twoich przepisów obiecuje.Bardzo ładnie prowadzisz swoją stronkę jestem pod wrażeniem gratuluje Tak trzymaj i kontynuuj Pozdrawiam i bużka

    OdpowiedzUsuń
  2. A tu jakieś przekłamania czasowe/sprostowanie nic nie ruszam o tej porze ponieważ jest 23.45

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pomocne. Teraz będe robiła sama sos dospaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Durum nie znaczy pełnoziarnista!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne :)z przepisu skorzystam nie raz.Polecam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)