niedziela, 29 czerwca 2014

NISKOKALORYCZNE PRZEKĄSKI NA MUNDIAL

Hej

Mundial trwa w najlepsze, jedni oglądają drudzy nie - ja należę do tej pierwszej grupy i dla wszystkich
miłośników futbolu, proponuję lekkie przekąski, które będą świetną alternatywą dla chipsów, krakersów i solonych orzeszków.

Małe grzanki z cukinii są niskokaloryczne, zarazem bardzo smaczne. Jest to danie przygotowywane na ciepło, aczkolwiek na zimno też świetnie smakują. Polecam zamiast wysokokalorycznych przekąsek, które pod wpływem emocji zajadamy nie patrząc na kalorie.


Do przygotowania będziemy potrzebować :

- 1 cukinia
- pomidor
- ser mozzarella / feta / ostatecznie ser żółty
- oregano lub bazylia
-sól, pieprz, ostra papryka

Zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia warzyw. Cukinie kroimy na 2 cm plastry lekko po skosie. Kładziemy na nie plasterki pomidora, przyprawiamy do smaku i posypujemy serem. Całość wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika na około 5 minut.

Taka przekąska może stanowić także lekką kolację :)

5 komentarzy:

  1. O! Fajny pomysł na przekąskę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł - łatwość wykonania jest dla mnie ważna :) Widzę, że często polecasz mozzarellę. Jako mniejsze zło, czy można ją uznać za zdrowy ser??

    Mam też pytanie odnośnie brązowego cukru - słyszałam, że nawet w przypadku cukru brązowego nierafinowanego zawartość cennych pierwiastków jest w nim śladowa i jedyne, na co brązowy cukier naprawdę pomaga to sumienie. I się zmartwiłam ;) To prawda? Ksylitol to jakiś koszmar cenowy i wolałabym nie musieć zamieniać cukru brązowego na brzozowy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do serów to temat bardzo szeroki, mniejsze zło pod względem zawartości tłuszczu to tak, ale pamiętaj, że ser pełny żółty zawiera także sporo wapnia, więc od czasu do czasu nie zaszkodzi. Na co dzień jednak polecam mniej tłuste sery jak np. mozzarella, a najlepiej sery twarogowe - zdają się być idealne, o ile nie cierpisz na nietolerancję laktozy :)
      W przypadku cukru to można powiedzieć, że jest to wybór mniejszego zła. Niestety każdy cukier nie jest dobry, jednak żyć bez niego ciężko, więc albo zastępuje go naturalnym cukrem brązowym nierafinowanym typu muscovado, miodem albo cukrem pochodzącym z owoców ( szczególnie suszonych). W połowie lipca spodziewam się dostać naturalny syrop klonowy prosto z Kanady- wtedy może się wypowiem również o nim. Ksylitol fakt jest mocno przesadzony cenowo, jak większość zdrowych produktów żywieniowych, na których robi się niezły biznes w Polsce. Za granicą żywność ekologiczna jest przyjęta za normę, u Nas niestety musimy jeszcze trochę poczekać, aż moda minie i przeciętnego Kowalskiego będzie stać na zdrowe odżywianie.

      Usuń
  3. Witam,
    czy cukini nie podpiekamy wcześniej, nie solimy?
    Jaka temperatura piekarnika będzie najlepszą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukinie można doprawić i krótko podpiec, ja zazwyczaj raz doprawiam i piekę, żeby było szybciej, ale można tak zrobić :) temp. 180/190 będzie optymalna

      Usuń

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)