niedziela, 13 lipca 2014

PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU

Hej


Kolejna odsłona pasty kanapkowej / dipu do słupków warzywnych. Jak zawsze prostota wykonania przemawia, żeby spróbować i przekonać się, że zielone pasty nie są wcale niesmaczne, jakby się mogło niektórym wydawać. Jeżeli lubicie groszek, ryż i smażoną cebulkę, ten przepis jest właśnie dla Was :)


Do przygotowania pasty będziemy potrzebować : 

- 100 gram suchego ryżu
- jedną standardową puszkę zielonego groszku konserwowego
- jedną dużą cebulę
- parę listków bazylii
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy do smaku


Zaczynamy od ugotowania ryżu, pamiętajcie aby kupować ryż w jednym zbiorczym opakowaniu bez poszczególnych woreczków. Jeżeli już takie macie to rozetnijcie worek i wsypcie do wody ryż, tak aby nie gotował się z plastikiem. W międzyczasie pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na małym ogniu parę minut, żeby się zeszkliła. Gdy ugotowany ryż trochę przestygnie dodajemy do niego groszek ( bez wody), cebulkę, listki bazylii, wlewamy oliwę oraz doprawiamy do smaku. Całość blendujemy i pasta gotowa :) 




Wymagająca dieta na wakacjachZielony groszek na różne sposoby

1 komentarz:

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)