niedziela, 20 lipca 2014

TAJSKIE CURRY Z WARZYWAMI

Hej

Ostatnio kupiłam na promocji w rossmannie ekologiczne mleczko kokosowe i dziś postanowiłam je wykorzystać do obiadu. Przepis nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, jedynie trochę czasu, żeby smaki z potrawy " się przeszły" .




Do curry będziemy potrzebować : 

- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1/2 bulwy selera
- 1/2 buraka
- 1/2 czerwonej papryki
- 200 gram pieczarek
- 2 pomidory
- 100 gram czerwonej soczewicy
- 400 ml mleka kokosowego
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, chilli, bazylia, majeranek, słodka papryka, kurkuma, kmin rzymski, curry.



Najdłużej zajmie Nam umycie i pokrojenie w kostkę wszystkich warzyw. Gdy to skończymy, reszta już będzie zdecydowanie przyjemniejsza. Do rozgrzanego woka wlewamy trochę mleka kokosowego, wrzucamy marchewkę i seler i dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą półtwarde, po czym wlewamy resztę mleka i wrzucamy pozostałe warzywa. Czerwona soczewica ma to do siebie, że nie trzeba jej wcześniej namaczać, więc ją również dorzucamy do potrawy. Ostatnim etapem będzie dodanie przypraw do smaku, ja dodałam ich dość sporo, bo lubię kiedy curry jest mocno aromatyczne, lekko pikantne, no i oczywiście czuć wyraźnie smak przyprawy curry :). Duszę w woku pod przykryciem ok 15/20 min, w międzyczasie mieszam parę razy. Danie w zasadzie jest już gotowe, jednak im dłużej stoi tym curry jest smaczniejsze, więc polecam przygotować je minimum godzinę przed podaniem. Świetnie smakuje z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)