piątek, 15 sierpnia 2014

PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW I BIAŁEJ FASOLI

Hej

Ostatnio upodobałam sobie suszone pomidory, które są niezwykle aromatyczne i nadają potrawom ciekawy smak. Najlepsze pomidory wg mnie to takie, które kupimy saute i sami zrobimy do nich zalewę. Ja kupiłam paczkę suszonych ekologicznych pomidorów w tej samej cenie w jakiej można kupić już gotowe w zalewie. Dodałam do nich oliwę, pół ząbku czosnku i około 10 listków bazylii. Na drugi dzień są gotowe. Moim zdaniem rewelacja, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby kupić już gotowe, tylko czytajcie składy!

Suszone pomidory świetnie smakują z makaronami, natomiast dziś przygotowałam przepis na bardzo smaczną pastę kanapkową z białą fasolą, świeżą bazylią no i oczywiście pomidorami.



SKŁADNIKI :

- 250 gram białej fasoli
- 12 połówek suszonych pomidorów
- 10 listków świeżej bazylii
- oliwa z zalewy pomidorowej
- pieprz


Do kielicha blendera wrzucamy fasolę, bazylię i pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki, wlewamy 3 łyżki oliwy i blendujemy. Gdy pasta jest gotowa doprawiamy do smaku i ewentualnie dolewamy więcej oliwy. Soli nie ma potrzeby dodawać ponieważ pasta za sprawą pomidorów będzie lekko słona.

Smacznego !




Dieta Śródziemnomorska

8 komentarzy:

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)