wtorek, 19 sierpnia 2014

PIEROGI Z KURKAMI

Hej

Za oknem już nieco chłodno, a w takie dni kiedy mam wrażenie, że nadchodzi jesień lubię zjeść jakiś syty obiad, najlepiej z dodatkiem kurek, które uwielbiam. W zasadzie to pomyślałam o połączeniu ich z pierogami, które tak samo ubóstwiam, oczywiście w taki sposób, aby nie poszło mi w biodra.

Cała sztuka tkwi w odpowiednio doprawionym farszu,  ale zacznijmy od ciasta...


PRZEPIS NA CIASTO : 

- 0,5 kg mąki pełnoziarnistej (można dać pół na pól ze zwykłą)
- ok 200/250 ml bardzo ciepłej wody z solą morską
- 1 łyżeczka dobrej oliwy

Wysypujemy mąkę na blat i robimy po środku dziurkę palcem, do której wlewamy wodę z solą i oliwą. Całość cały czas mieszamy i stopniowo dolewamy wodę i tak do wykończenia składników. Ciasto powinno być sprężyste i elastyczne. Następnie rozwałkowujemy bardzo cienko i wycinamy kółka za pomocą zwykłej szklanki. Nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy bardzo szczelnie, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania.


PRZEPIS NA FARSZ : 

- 150 gram kurek
- 2 małe cebule
- 6 łyżek pasty z fasoli ( opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz


Kurki i cebulę siekamy i podsmażamy krótko na patelni z pieprzem i solą. Pasta z fasoli to nic innego jak ugotowany dowolny gatunek fasoli, zblendowany z przyprawami. Można to pominąć, jednak moim zdaniem doskonale zlepia farsz w jedną masę. Całość wymieszać i dobrze doprawić do smaku.


Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej,  lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy, dzięki której pierogi nie będą się sklejać. Gotujemy ok 3-5 minut od momentu wypłynięcia.


Smacznego !





Dieta Śródziemnomorska

2 komentarze:

  1. Przepis bomba, dzięki! Spróbuję też z innym farszem.. może szpinak z twarożkiem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tego samego dnia robiłam drugą turę też ze szpinakiem :) wyszły super

      Usuń

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)