niedziela, 3 sierpnia 2014

VEGE BURGERY

Hej

Dzisiaj mam dla Was coś co na pewno Wam się spodoba, bo są to burgery. I to nie byle jakie bo wegańskie. Co to oznacza ? zawierają o 3/4 mniej tłuszczu niż tradycyjny hamburger, nie zawierają cholesterolu, nie są ciężkostrawne, no i najważniejsze - są pyszne !

Myślę, że każdy w swoim życiu powinien spróbować choć raz vege burgera, żeby się przekonać, że nie ma potrzeby używać do nich mięsa, aby się najeść, dostarczyć protein i zjeść na prawdę ze smakiem :)


Przygotowanie do obiadu zaczynamy dzień szybciej. 200 gram suchej ciecierzycy namaczamy na ok 8/12 godz, po czym gotujemy do miękkości mniej więcej godzinę. Ten krok można pominąć i kupić gotową ciecierzycę w puszcze w ilości 2 sztuk, przy czym należy sprawdzić skład takiej ciecierzycy, czy nie ma w niej dodatkowych niepożądanych składników konserwujących.


KOTLETY : 

- ok 300/400 gram ugotowanej ciecierzycy
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 8 łyżek wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka majonezu z ziemniaka ( przepis niżej )
- 3 łyżki mąki żytniej
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra i słodka papryka, oregano, majeranek, kurkuma, curry, kmin rzymski


Ugotowaną i ostudzoną cieciorkę blendujemy z wszystkimi dodatkami. Całość zostawiamy na 20 minut i w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki (z takiej masy powinny wyjść 4 spore kotlety).


Duża bułka grahamka, bądź inna Waszą ulubioną o większych rozmiarach.


DODATKI 

- sałata
- czerwona cebula
- pomidor
- ogórek


SOSY 

- sos pomidorowy ( PRZEPIS)
- lekki sos majonezowy ( PRZEPIS)


Gdy wszystkie składniki są przygotowane, reszta pójdzie już szybko. Bułkę przekrawamy wzdłuż i podpiekamy parę minut w rozgrzanym piekarniku. Dodatki warzywne kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy trochę oleju rzepakowego i uformowane kotlety smażymy po parę minut z obu stron. Można je obtoczyć w bułce tartej, sezamie bądź otrębach.

Na spód bułki kładziemy sałatę, wlewamy sos majonezowy na to kotlet, dalej plastry pomidora, ogórka i cebuli. Całość polewamy sosem pomidorowym i przykrywamy bułką.

Polecam gorąco ! :)



1 komentarz:

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)