piątek, 26 września 2014

KREM POMIDOROWO- PAPRYKOWY

Hej

Po moich przepisach na zupy łatwo zauważyć, że moje ulubione to zupy krem. Dzisiaj przygotowałam lekko pikantną i gęstą zupę krem z pomidorów i papryki.  Jest rozgrzewająca i sycąca więc sprawdzi się idealnie na jesienne dni.


Składniki :

- 3 czerwone papryki
- 4 duże pomidory bądź 1 puszka pomidorów (400 g)
 - 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz cytrynowy, chili,  kurkuma, curry, zioła prowansalskie, czarnuszka


Na dno rozgrzanego garnka wlewamy olej z przyprawami i podsmażamy cebulkę, czosnek, startą marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidory. Dolewamy tyle wody, aby przykryć warzywa i gotujemy całość przez ok 20/30 minut. Gdy warzywa są miękkie ściągamy garnek z palnika i dodajemy koncentrat, ocet i całość blendujemy. Jeżeli jest jeszcze potrzeba doprawiamy do smaku.

Krem posypuję na talerzu czarnuszką i ulubioną zieleniną.

Pozdrawiam, Daria ! :)



Paprykujemy 5

6 komentarzy:

  1. świetny krem, a jaki kolor piękny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kolor natury ! :) - same warzywka, nie potrzeba chemicznych wzmacniaczy koloru i smaku ;)

      Usuń
  2. Takiego kremu nie jadłam, musi być pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też pierwszy raz testowałam takie połączenie, ale efekt bardzo dobry - polecam :)

      Usuń
  3. świetny pomysł na krem! takie zupy zawsze podbijają moje podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)