poniedziałek, 22 września 2014

PAPRYKARZ WEGAŃSKI

Hej

Moje dzisiejsze zmagania kuchenne zakończyły się paprykarzem. Wiele razy myślałam, żeby go zrobić, ale nigdy nie było okazji. Teraz zdecydowanie jest, nie wiem jak to się stało, ale miałam w lodówce 13 sztuk czerwonej papryki ! A jaka myśl przychodzi pierwsza, gdy pomyślę o papryce ?
Oczywiście paprykarz :)


Składniki :

- 3 średniej wielkości papryki
- 2 czerwone cebule
- 3 małe marchewki
- 2 duże pomidory
- szklanka ugotowanego ryżu
- łyżka koncentratu
- olej do smażenia
- zioła prowansalskie, ostra papryka w proszku, pieprz cytrynowy, sól



Zaczynamy od umycia i wydrążenia gniazd nasiennych z papryk, po czym przekrawamy je wzdłuż i pieczemy w piekarniku przez ok 20 minut lub do momentu, aż skórka się lekko przydymi. W międzyczasie trzemy marchewkę na tarce i kroimy w kostkę cebulę. Całość podsmażamy na patelni do miękkości z dodatkiem przypraw i koncentratu. Dodajemy ugotowany ryż i dalej podsmażamy chwilkę. Ostudzone papryki obieramy ze skórki i blendujemy na sos razem z pomidorami. Wlewamy na patelnię i całość jeszcze przez ok 5- 10 minut mieszamy, aż sos się zredukuje. Całość doprawiamy raz jeszcze do smaku, jeżeli jest taka potrzeba.

Paprykarz wyszedł mi na początku trochę rzadki, ale nie ma co się tym przejmować, bo po ok godzinie paprykarz zrobił się bardzo gęsty.

Smacznego !



Paprykujemy 5

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)