środa, 3 września 2014

ZUPA KREM Z BURAKÓW

Hej

Zaczyna się czas, w którym  lekkie zupy zamieniam na bardziej treściwe i gęste zupy krem, które lubię najbardziej. W dzisiejszej wersji stawiam na buraki, które są bardzo tanie, a przy tym bardzo zdrowe. Zawierają wiele pierwiastków mineralnych tj : wapń, magnez, potas, miedź, bor, chlor, cynk mangan, kobalt  oraz kwas foliowy czy witaminę C. Buraki chronią Nas przed wirusami, miażdżycą, nowotworami, depresją, wzmacniają układ krwionośny oraz odkwaszają organizm co jest niezmiernie ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.



SKŁADNIKI :

- 3 buraki
- 1 jabłko
- 1 duża cebula czerwona
- 3 ziemniaki
- 1 spory ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz ziołowy, kumin, chili, ziele angielskie, oregano
- oliwa
domowa kostka warzywna ( opcjonalnie)





Zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy pokrojone buraki, ziemniaki, jabłko i czosnek. Całość podsmażamy przez 5 minut z dodatkiem kuminu, po czym przekładamy do większego garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dolewamy tyle wody, aby przykryć warzywa i wrzucamy domową kostkę warzywną lub doprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami do smaku. Całość gotujemy ok 20 minut pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Gdy warzywa po tym czasie zmiękną, całość blendujemy.

Mi zupa najlepiej smakuje skropiona oliwą, ze świeżą pietruszką i pestkami słonecznika.


Smacznego ! 




Dieta Śródziemnomorska

2 komentarze:

  1. Uwielbiam lekko słodki smak buraków :) A zupka wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki piękny kolor! nie wspominając już ile zdrowia jest w takiej miseczce ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)