środa, 19 listopada 2014

HISZPAŃSKA POTRAWKA Z SOCZEWICY

Hej

 Będąc w gościnie u zaprzyjaźnionego Hiszpana zostałam poczęstowana ich tradycyjną potrawką, która bardzo mi przypadła do gustu, więc niejednokrotnie odtwarzałam ją w domu. Danie jest treściwe i syte więc idealne na długie, jesienne wieczory. Poza tym składniki są bardzo tanie, a całość jest bardzo prosta w wykonaniu. Jedyne o czym trzeba pamiętać to namoczenie soczewicy parę godzin przed gotowaniem.



Składniki : 

- 200 gram zielonej soczewicy
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2/3 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- 1 pomidor
- sól, pieprz, olej do smażenia



Zaczynamy od posiekania cebuli i rozgniecenia czosnku. Smażymy cebulę w garnku, w którym będziemy gotować potrawkę na małym ogniu do zrumienienia, następnie wrzucamy czosnek i pokrojony w kostkę pomidor. Całość mieszamy i czekamy aż powstanie sos. Powinno to potrwać parę minut, po czym wrzucamy namoczoną soczewicę i zalewamy wodą ok 2 cm ponad powierzchnię strączkowców. Kroimy w kostkę marchewkę, ziemniaki i w mojej dzisiejszej wersji dodatkowo dwie łodygi selera naciowego. Wrzucamy warzywa do garnka i gotujemy do momentu, aż soczewica będzie miękka (max 30 min). Dopiero wtedy doprawiamy solą i pieprzem. Nie polecam dodawać szybciej soli, ponieważ soczewica może być twarda.

Urok tego  jednogarnkowego dania leży w prostocie i braku przekombinowania z przyprawami czy składnikami. Mam nadzieję, że spróbujecie wykorzystać przepis w domu np. jeżeli nie będziecie mieli pomysłu na soczewicę :)

pozdrawiam, Daria


Zupa na jesień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)