niedziela, 23 listopada 2014

KOTLECIKI Z TOFU I KASZY GRYCZANEJ

Hej

Dzisiaj tofu w roli głównej. Wiem, że pomysł na KOTLECIKI Z KASZY GRYCZANEJ I TWAROGU Wam się spodobał, więc tym razem zrobiłam coś podobnego, z wykorzystaniem tofu zamiast twarogu. W smaku są bardzo podobne, a jest to ciekawy pomysł na wykorzystanie tofu. Wiele osób nie wie jak się za nie zabrać, do czego dodać i jak przyrządzić. Tofu samo w sobie jest bezsmakowe, ale to właśnie moim zdaniem jest jego zaletą, bo neutralność smakowa może być wykorzystana do potraw słodkich jak i wytrawnych. Dobrze przygotowana potrawa z tofu może być bardzo smaczna, więc nie ma co się go bać i czasem w ramach odmiany warto kupić.


Składniki :  

- 200 gram ugotowanej kaszy gryczanej
- 150 gram tofu
- 1 duża cebula
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
-2/3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- sól, pieprz, cayenne, oregano


Podsmażoną cebulę z czosnkiem wkładamy do misy blendera wraz z ugotowaną kaszą i tofu. Mieszamy do połączenia się składników i dodajemy łyżkę oliwy i przyprawy. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodajemy mąkę i mieszamy ponownie. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki i obtaczamy w mące bądź otrębach. Kotleciki można podsmażyć albo zapiec w piekarniku. Moim zdaniem najsmaczniejsze wychodzą jak się krótko podsmaży z obu stron, po czym wstawi do rozgrzanego piekarnika na 5/10 minut.

Pozdrawiam, Daria


Smaczna Jesień

6 komentarzy:

  1. prezentują się pysznie, bardzo fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. myślę, że w smaku też niczego sobie ;) spróbuj !

      Usuń
  3. Ja dodałam do kotletów sos sojowy, oregano, troche przyprawy do mielonych, pieprz i sól. - jedyne zmiany.
    Kotleciki wyszły suuuuuper pyszne! Pierwszy raz jadłam soję i to tak super przygotowaną:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)