piątek, 21 listopada 2014

WEGAŃSKI DESER LODOWY

Hej

Dzisiaj przygotowałam to co tygryski lubią najbardziej, czyli deser ! Coś pomiędzy lodami a koktajlem z wykorzystaniem bakalii, mleka kokosowego, bananów i karobu. Nie będę ukrywać, że była to improwizacja, ale efekt końcowy jest na tyle zadowalający, że postanowiłam się z Wami nim podzielić.


Składniki : 

- puszka mleka kokosowego
- 1 duży, dojrzały banan
- garść orzechów ziemnych, nerkowców i rodzynek ( razem 3 garście )
- 1 łyżka ekstraktu  waniliowego
- 1 łyżka karobu ( może być kakao)
- 3 łyżki miodu (syropu klonowego, z agawy bądź cukru)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 50 ml mleka migdałowego ( bądź każdego innego)



Zaczęłam od zmiksowania mleka kokosowego z bananem i nerkowcami. To była baza, którą zamroziłam na 4/5 godzin. Po wyjęciu i pokrojeniu na mniejsze części zblendowałam raz jeszcze z bakaliami, karobem, mlekiem, ekstraktem waniliowym i olejem kokosowym. Dodatki takie jak karob, olej kokosowy czy wanilia można pominąć, ale to już nie będzie ten sam smak :)

Gotową masę przelałam do miseczek i posypałam bakaliami. Myślę, że deser można wstawić do zamrażalki na godzinę czy dwie i wyjdą lody, ja jednak nie mogłam się doczekać i zjadłam w takiej formie.

p.s. wiem, że sezon na desery lodowe już dawno za nami, ale kto kobiecie zabroni ;)

pozdrawiam, Daria


Eko Ciasta i Eko Desery

2 komentarze:

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)