środa, 10 grudnia 2014

BROWNIE MOCNO CZEKOLADOWE

Hej

Dzisiaj drugi przepis na świąteczny deser, a mianowicie na brownie. Mogę śmiało stwierdzić, że jest to brownie idealne. Mocno czekoladowe, z dodatkiem nerkowców, twarde z zewnątrz i miękkie w środku. Jest po prostu przepyszne dlatego gorąco Wam je polecam, na święta i nie tylko :) Dodatkowym atutem ciasta jest krótki czas przygotowywania i łatwość z jaką je wykonacie.



Składniki :

- 230 gram czekolady gorzkiej
- 200 ml mleka ( u mnie orzechowe )
- 180 gram mąki
- 100 gram cukru dark muscovado 
- 5 łyżek oleju
- 150 gram nerkowców ( bądź innych orzechów)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 czubate łyżeczki kakao
- szczypta soli


Mąkę, sól i kakao mieszamy w jednej misce. Dwie tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Pozostałe 30 gram, czyli ok 1/3  czekolady siekamy wraz z nerkowcami w drobną kostkę i dodajemy do roztopionej i lekko ostudzonej czekolady. Następnie wlewamy olej, ekstrakt waniliowy oraz mleko i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Stopniowo dodajemy składniki suche i mieszamy łyżką. Nie ma potrzeby używania miksera. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy i pieczemy ok 30 min w temp. 190 stopni. Po ostudzeniu ciasto kroimy w kwadraty i gotowe.

Smacznego ! :)



Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości! Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

3 komentarze:

  1. świetne brownie! nie dosyć, że zdrowe to jeszcze wegańskie :) rozkoszna czekoladowa uczta! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem strach napisać, że wegańskie,bo ludzie myślą, że nie będzie dobre - tymczasem brownie rozpływa się w ustach :)

      Usuń
  2. Obłędnie czekoladowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)