środa, 31 grudnia 2014

DOMOWA PIZZA

Hej


Dzisiaj małe szaleństwo kulinarne czyli pizza. Chciałam Wam pokazać, że pizza wcale nie musi być ciężka i tłusta. Przy odpowiednim doborze składników można zjeść sycące i treściwe danie bez obaw o figurę. Oczywiście takie danie nie jest rozwiązaniem na obiad każdego dnia, ale od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi :)


Ciasto : ( przepis na dwie pizze )

- 340 gram mąki
- 250 ml letniej wody
- 5 gram suchych drożdzy
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki cukru i soli


Sos :

- 1 cebula
- 2 duże pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- trochę wody


Dodatki :  

Teoretycznie pełna dowolność, ale pamiętajcie, że składniki takie jak salami, boczek, parówki, dużo sera, z pewnością zamienią Waszą pizzę w wysokokaloryczne danie, natomiast dużo warzyw i zieleniny pozwoli Wam przemycić do potrawy trochę wartości odżywczych. Co do sera, u mnie ser wegański, polecam szczególnie wegańską mozzarellę, jest idealna do pizzy przy czym nie jest tłusta .



Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w letniej wodzie i odstawienia na 10 minut. Po tym czasie wsypujemy do dużej miski mąkę, sól, cukier i przygotowaną mieszankę z drożdżami i wyrabiamy ciasto przez ok 10 minut, aż będzie elastyczne i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Następnie wlewamy oliwę i wyrabiamy kolejne 10 minut po czym dzielimy na dwie części i odstawiamy przykryte ściereczką lub folią na ok 45 minut, aż ciasto podwoi objętość. Gdy ciasto urośnie rozwałkowujemy je na średnice ok 33 cm i zwijamy brzegi. W razie potrzeby na każdym z tych etapów możemy używać mąki do podsypania ciasta lub wałka albo jeszcze lepiej semoliny.

Sos jest bardzo ważnym elementem pizzy i warto pokusić się o to, aby był na prawdę bardzo dobry. Zaczynamy od rozgrzania patelni i wlania oleju. Następnie wrzucamy posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, wrzucamy na pół minuty czosnek, po czym dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość chwilę smażymy i dolewamy tyle wody aby przykryć warzywa i mieszając co jakiś czas czekamy aż woda wyparuje, a całość zamieni się w gęsty sos. Dodajemy koncentrat, przyprawy i blendujemy.


Na przygotowane spody do pizzy wlewamy trochę sosu, lepiej nie przesadzić z ilością, ma on być rozprowadzony równomiernie, ale się nie wylewać. Następnie przypruszamy lekko Waszym ulubionym startym serem i kładziemy dodatki. Jeżeli macie w planach posypać z wierzchu rukolą, to polecam zrobić to już po wyjęciu pizzy, żeby była świeża i chrupiąca.

Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni przez ok 10-15 minut.

Nie jest to z pewnością najszybszy przepis na świecie, ale zapewniam, że smak rekompensuje każdą minutę spędzoną w kuchni :)


Pozdrawiam i Życzę Szczęśliwego Nowego Roku !


3 komentarze:

  1. i właśnie taka domowa pizza smakuje najlepiej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie i jaki kupujesz ten ser. Ja tu dostałam jeden taki veganski... Smakuje jak mydło! I sie nawet nie topi:((( masakra. Ps tez jestem w Uk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupuję ten z holland&barrett w tych lodówkach z całą serią vege serów i "mięs". Czasem też po prostu pomijam ser i mi smakuje tak samo.

      Usuń

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)