wtorek, 16 grudnia 2014

INDYJSKI DAL

Hej

Dzisiaj pomysł na klasyczny obiad kuchni indyjskiej, który jest bardzo prosty w wykonaniu i z pewnością uda Wam się go odtworzyć w domu bez najmniejszego problemu. Jest to aromatyczna, ciepła i bogata w smaku potrawka idealna na chłodne dni. Najlepiej smakuje z ryżem białym lub brązowym.



Składniki : 

- dwie średniej wielkości cebule
- szklanka suchej czerwonej soczewicy
- puszka mleka kokosowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- woda do podlewania
- przyprawy : kurkuma, curry, chili, kolendra, oregano, sól, pieprz i garam masala


W garnku o grubszym dnie podsmażamy pokrojone w kostkę cebule z dodatkiem kurkumy, curry, garam masala i chili . Gdy cebula się zeszkli dodajemy soczewicę i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut w międzyczasie mieszamy co parę minut i  dolewamy wodę jeżeli soczewica wchłonie całą, tak żeby potrawka się nie przypaliła. Po tym czasie dodajemy puszkę mleka kokosowego, dodajemy koncentrat, sól, pieprz i mieszamy do połączenia się składników. Sprawdzamy smak i gotujemy jeszcze przez parę minut.

Tak jak wspomniałam o góry gotowy dal podaję z ryżem, ale można oczywiście podmienić na kaszę czy makaron. Szybki i prosty obiad gotowy !

Pozdrawiam :)


Niski IG czyli świadome odżywianie

2 komentarze:

  1. dziękuje serdecznie za udzial w akcji...Przepis cudny uwielbiam takie intensywne w smaku dania...;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)