sobota, 20 grudnia 2014

PROSTE CIASTO MARCHEWKOWE

Hej


Dzisiaj przychodzę z pomysłem na proste, szybkie i zdrowe ciasto. Widziałam i jadłam już różne wersje ciasta marchewkowego i muszę przyznać, że moja dzisiejsza będzie jedną z najlżejszych i najzdrowszych. Bez kremu, polewy, masła czy jajek. Za to znajdziecie w nim pomarańcze, orzechy, bakalie no i oczywiście dużo marchewki.


Składniki : 

- ok 450 gram startej marchewki
- 3 pomarańcze
- 200 gram  mieszanki orzechów
- 200 gram mieszanki egzotycznej ( bądź samych rodzynek)
- 200 gram dowolnej mąki
- 100 gram oleju roślinnego
- 100 gram cukru dark muscavado
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia


Przygotowanie nie jest skomplikowane. Wystarczy posiekać orzechy i dodać do nich pozostałe bakalie, marchewkę i olej. W drugiej misce mieszamy pozostałe składniki suche . Pomarańcze obieramy ze skórki i miksujemy w całości na gęsty sok i dolewamy do pierwszej miski z marchewką. Suche składniki stopniowo wsypujemy do mokrych i mieszamy łyżką. Masę przelewamy do wysmarowanej olejem blachy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok godzinę. Ciasta należy doglądać po mniej więcej 50 minutach ponieważ czas pieczenia zależny jest od piekarnika.

Ciasto nie jest mocno słodkie, można dodać więcej cukru, ja natomiast wolę gdy słodyczy nadają bakalie, a cukier nie jest składnikiem dominującym w cieście.

p.s tak jak widać na zdjęciu pierwszym, nie jest to bardzo wysokie ciasto, raczej w stylu brownie, pocięte na kwadraty.


Pozdrawiam, Daria



Świąteczne słodkości!Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

1 komentarz:

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)