sobota, 6 grudnia 2014

ŚWIĄTECZNE TRUFLE ORZECHOWE

Hej

Mamy już grudzień, a co za tym idzie sezon na kulinarne, świąteczne smakołyki uważam za otwarty. Od
mikołajek do świąt zostały niecałe 3 tygodnie więc jest to idealny czas na wypróbowanie przepisów, które potem ze spokojem odtworzycie na święta, bez denerwowania się o nowy, niesprawdzony przepis :) Moją pierwszą propozycją są orzechowe trufle, które polecam na święta,  ze względu na bogate, orzechowo-bakaliowe wnętrza, które będą idealnym zwieńczeniem sytej kolacji.

Trufle można polać czekoladą, posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami. Ja dziś postawiłam na klasykę, czyli obtoczyłam w ciemnym, gorzkim kakao.


Składniki :

- 200 gram orzechów włoskich
- 50 gram daktyli
- 50 gram rodzynek
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka kandyzowanych skórek pomarańczowych
- kakao do obtoczenia


Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i mieszamy do uzyskania kleistej, zbitej konsystencji.
Nabieramy małą łyżeczką trochę masy i zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy kuleczki. Gdy wszystkie kulki są gotowe, myjemy ręce i dokładnie wycieramy. Suchymi dłońmi obtaczamy w kakao, bądź jak wyżej wspomniałam w  rozpuszczonej czekoladzie czy wiórkach kokosowych. Trufle wkładamy na parę godzin do lodówki, żeby lekko stwardniały i gotowe !





Świąteczne słodkości! Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

1 komentarz:

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)