środa, 21 stycznia 2015

AMERICAN PANCAKES

Hej

Dzisiaj zapraszam na prawdziwie królewskie śniadanie, czyli pyszne, puszyste naleśniki w amerykańskim stylu. Solidny zastrzyk energii na początek dnia, ale co by nie było ze składników wolnych od pochodzenia zwierzęcego i cholesterolu . Od czasu do czasu można zaszaleć :)


Składniki na ok 10 naleśników :

- 200 gram mąki
- 250 ml mleka migdałowego*
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 gram cukru bądź innego słodzika
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju


Składniki suche wsypujemy do miski i mieszamy, po czym wlewamy mleko z olejem i całość ponownie mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Czasem trzeba dodać więcej mąki lub mleka. Zależy to od rodzaju mąki jakiej dosypiecie no i samego mleka, które wybierzecie. Masa ma być taka jak do naleśników, nie za rzadka i nie za gęsta.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy na złoty kolor z obu stron. Pancakes najlepsze są z syropem klonowym, malinami i borówkami. Ja niestety tych owoców nie miałam pod ręką więc dodałam banany i inne bakalie i smakowały równie dobrze :)

* mleko migdałowe można podmienić na inne. Ja sięgam po nie często, bo w Anglii jest w każdym sklepie za funta lub dwa. Zdaję sobie sprawę, że w Polsce ceny mleka migdałowego są powalające. Można też zdrobić DOMOWE MLEKO MIGDAŁOWE .

Pozdrawiam, Daria



Karnawałowe Słodkości!Walentynkowe menu

3 komentarze:

  1. biala maka i bialy cukier ZLOOOO

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej się zgadzam - biały cukier i biała mąka to zło. dlatego w przepisie napisałam cukier bądź inny słodzik : ksylitol, stevia, miód, syrop klonowy, syrop z agawy. Mąkę "białą" możesz podmienić na orkiszową, gryczaną, owsianą, migdałową, razową lub jak ja mieszanką pszennej i ryżowej. Wystarczy pokombinować :)

      Usuń

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)