niedziela, 11 stycznia 2015

KOKOSOWY PUDDING RYŻOWY

Hej


W chłodne zimowe wieczory uwielbiam zawinąć się w kocyk i zjeść jakiś rozgrzewający deser, po którym
nie będę miała wielkich wyrzutów sumienia, a pudding ryżowy jest właśnie jednym z nich. W dzisiejszej wersji użyłam białego ryżu, ale jeżeli macie ochotę na jeszcze zdrowszą wersję to polecam podmienić na brązowy.


Składniki : ( na dwie osoby)

- 170 gram suchego ryżu
- puszka mleka kokosowego 400 gram
- 1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 niecała łyżka kardamonu
- 6 czubatych łyżeczek cukru dark muscovado
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli i chilli


Zaczynamy od ugotowania ryżu al dente tak, żeby nie zostało prawie wcale wody po ugotowaniu. Potem  do tego samego garnka wlewamy mleko kokosowe, przyprawy (jeżeli nie przepadacie za mocnym smakiem korzennych przypraw, proponuję zacząć od połowy ilości ) i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się przypraw i pod koniec wlewamy ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez parę minut, po czym przelewamy do pucharków.

Pozdrawiam ciepło, Daria ! :)


Niskokaloryczny styczeńKarnawałowe Słodkości!

2 komentarze:

  1. Kokos i ryż to jak dla mnie najlepsze połączenie jakie może być :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)