niedziela, 15 marca 2015

CHLEB BANANOWY

Hej

Dzisiaj przepis na coś nietypowego jak na mnie bo na chleb bananowy. Ja w pieczywie jakoś się nigdy nie specjalizowałam, ale ten chlebek bardziej traktuję jako ciasto. Idealnie się sprawdzi do popołudniowej herbaty lub na śniadanie z dodatkiem konfitur.


SKŁADNIKI :

- 3 duże, dojrzałe banany
- 300 gramów dowolnej mąki (ja użyłam pół ryżowej i pół zwykłej)
- 200 ml mleka roślinnego
- 50 g oleju
- 3 czubate łyżki cukru dark muscovado
- 75 gram dowolnych orzechów ( najlepsze będą włoskie)
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia


Rozgniatamy banany widelcem aż do powstania papki, po czym wlewamy olej, mleko, cukier, posiekane orzechy i mieszamy. W drugiej misce przesiewamy przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesypujemy do miski z bananami. Zawartość mieszamy do połączenia się składników i przelewamy do owalnej, wysmarowanej tłuszczem formy o długości ok 23 cm i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 50 minut. Pod koniec czasu pieczenia ciasto należy sprawdzać patyczkiem czy jest gotowe.

Smacznego !


Wielkanocne WypiekiWielki Post 2015

5 komentarzy:

  1. Bananowy chlebek-pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odkryłam dziś tę stronę - bardzo fajne przepisy, na pewno skorzystam.
    Mam tylko jedną uwagę - piszę się/mówi: 300 gramów, nie gram. Gram jest jeden.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę, już zmieniłam :)

      Usuń
  3. Świetnie u Ciebie wygląda, kiedyś bardzo dawno temu piekłam chlebek bananowy, dobrze, że mi o nim przypomniałaś :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)