czwartek, 19 marca 2015

KREM Z BATATÓW I ŻÓŁTEJ PAPRYKI

Hej

O właściwościach batatów pisałam już przy okazji przepisu na PIECZONEGO BATATA, dzisiaj druga odsłona, w postaci lekkiej zupy krem. Będą też zwykłe ziemniaki, papryka, pietruszka i parę innych dodatków, które po ugotowaniu i zblendowaniu zamienią się w pyszny posiłek. Ale od początku !


Składniki :

- 1 duży batat
- 3 małe ziemniaki zwykłe
- 1 żółta papryka
- 1 spory korzeń pietruszki
- 2 cebule
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- 1 ząbek czosnku
- olej
- pieprz, sól,słodka papryka, garam masala (bądź curry i kurkuma)

opcjonalnie  parę pieczarek i kawałek papryczki chilli


W garnku, w którym będziemy gotować zupę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju pokrojone w kostkę cebule ( gdy decydujemy się na dodatek pieczarek to wraz z cebulą ) . Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, batata, paprykę oraz pietruszkę. Zalewamy wodą tak aby przykryć warzywa, na wysokość nie wyższą niż 1 cm . Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku oraz soczewicę. Jeżeli lubimy pikantne potrawy to można dodać wspomnianą wyżej papryczkę chilli lub jej kawałek. Dajemy się zupie pogotować przez ok 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie (im mniejsza kostka warzyw tym szybciej będą gotowe) po czym doprawiamy i blendujemy. Zupę po zmiksowaniu można ponownie doprawić w razie potrzeby. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżej bazylii.

Smacznego !



Wielki Post 2015Bataty everywhere

5 komentarzy:

  1. Zupki kremy są najlepsze <3 Ta z batatem musi smakować nieziemsko! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam. Ostatnio jadłam w wersji bataty z marchewką, a wczoraj krem marchewka z selerem plus słonecznik prażony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też uwielbiam posypać prażonym słonecznikiem zupy krem :)

      Usuń

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)