środa, 11 marca 2015

SAŁATKA "LUNCH"

Hej

Wiosna już coraz śmielej wkracza w życie codzienne, a co za tym idzie staramy się jak co roku przestawić z ciężkich tłustych zimowych potraw, na lżejsze, mniej kaloryczne dania. Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na idealną sałatkę na lunch, która jest lekka, smaczna i przede wszystkim jest tak skomponowana, aby nie zabrakło Wam żadnych wartości odżywczych w posiłku. 


Składniki :

- 2, 3 duże garście umytego, świeżego szpinaku
- 100 gram ugotowanej ciecierzycy
- 1 burak ( ja korzystam z tych pakowanych, lekko podgotowanych i obranych)
- 4 połówki suszonych pomidorów
- 1 średni ogórek kiszony / konserwowy
- oliwa, zioła prowansalskie, pieprz


W misce układamy na dnie przygotowany szpinak, dodajemy ciecierzycę, pokrojone w kosteczkę pomidory, buraka oraz ogórka. Całość skrapiamy oliwą i dodajemy zioła wraz z pieprzem. Nie dodaję do sałatki soli ponieważ suszone pomidory oraz ogórek kiszony są już lekko słone.

Sałatkę można jeść od razu, bądź odstawić do lodówki na parę godzin. Można jeść saute bądź z dodatkiem pełnoziarnistego chleba, a to co zostanie z powodzeniem można dodać do obiadu :)

Smacznego !


Wielki Post 2015Zielono mi!

3 komentarze:

  1. Ja swoją robię z filetem z kurczaka ,papryka,marchewka,paroma liścikami sałaty czasem zamiast kurczaka dwa jajka na twardo:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze to eksperymentować i zmieniać czasem dodatki, żeby się za szybko nie znudziło :)

      Usuń
  2. Wygląda ciekawie :) Napewno nie jest to danie dla wszystkich, ale mi z pewnością by zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)