wtorek, 24 marca 2015

WIOSENNA ZAPIEKANKA FIT

Hej

Zapiekanki kojarzą mi się z ciężkim, tłustym posiłkiem, który nie idzie w parze ze zdrowiem i smukłą sylwetką. Moja dzisiejsza zapiekanka jest lekka, pożywna i kolorowa, czyli w sam raz na wiosenny obiad czy kolację. Wykonanie już tradycynie jest bardzo proste, więc polecam spróbować.



Składniki : 

- 3 średnie ziemniaki
- 8 brukselek
- 1 duża marchew
- połowa brokuła
- 6 pieczarek
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 mała cukinia


sos :  *

- olej do smażenia
- mleko roślinne
- dowolna mąka
- sól, pieprz, słodka papryka, mieszanka włoska

* w wersji bardzo fit sos można zastąpić tylko olejem i przyprawami.


Wszystkie warzywa dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i obieramy ziemniaki oraz marchewkę ze skórki. Pomidorki oraz brukselkę kroimy na pół, a resztę warzyw w kostkę. Ziemniaki i marchewkę najlepiej pokroić w małą kostkę ponieważ szybciej się upieką. Warzywa przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wsypujemy ok 2, 3 czubate łyżki mąki i mieszamy. Na tym etapie powstaną Wam z pewnością kluchy, do których dodajemy zimne mleko, odstawiamy patelnię z ognia i intensywnie mieszamy, aż sos nie będzie miał grudek. Wstawiamy ponownię na ogień na dosłownie minutę, po czym doprawiamy. Jest to moja zdrowsza interpretacja tradycyjnego sosu beszamelowego.



Polewamy warzywa sosem i mieszamy, tak aby sos dokładnie zmieszał się z warzywami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut.


Smacznego !


Wielki Post 2015Zielono mi!

1 komentarz:

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)