wtorek, 17 listopada 2015

KREM Z ZIELONEGO GROSZKU ( 4 SKŁADNIKI )

Hej

Pozostając jeszcze chwilę w kolorze zielonym, polecam Wam przygotowanie niskokalorycznej, ale sycącej zupy krem z zielonego groszku i ziemniaków. Przepis jest prosty, a składniki dostępne w każdym sklepie ;) Jest to zupa, którą często robię w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do świeżych produktów jest nieco ograniczony, a ja mam ochotę na błyskawiczne, ciepłe danie :)




Składniki :

- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 300 gram mrożonego groszku


dodatkowo olej do smażenia sól i pieprz ( polecam ziołowy i cytrynowy)


Do garnka wrzucamy pokrojoną cebulkę, dodajemy do niej sól i pieprz i smażymy do zrumienienia, po czym dodajemy posiekany czosnek. Całość cały czas mieszamy, lecz nie dłużej niż minutę, aby nie przypalić czosnku. Następnie dodajemy groszek i pokrojone surowe ziemniaki. Uzupełniamy wodą do wysokości warzyw i gotujemy do miękkości ziemniaków, zajmie to ok 20 minut. Na koniec wszystko blendujemy i doprawiamy ponownie do smaku. Podajemy z ziarnami słonecznika lub dyni.

Smacznego ! :)



Jesienne zupy Zupa na jesień - edycja 2

4 komentarze:

  1. Dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooooo to się nazywa prosty przepis! Robiłam ostatnio krem z dyni i przepis był równie prosty, a zupa smaczna, ale 2,5 kg dyni obierałam i kroiłam GODZINĘ. Także mrożony groszek z paczki jak złoto! :) na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)