wtorek, 24 listopada 2015

PROSTY PLACEK JABŁKOWY BEZ MĄKI

Hej

Dzisiaj coś dla miłośników jabłek i płatków owsianych :) Lekki i prosty placek jabłkowy na spodzie owsianym przełożony powidłami śliwkowymi to  moja interpretacja jesiennego deseru, idealny do kubka gorącej herbaty lub kawy. Placek jest mały więc polecam od razu upiec podwójną porcję. W pierwszej wersji wykorzystałam jedno jabłko, w drugim dwa. Sami dostosujcie ilość do waszych upodobań. 



Składniki : ( ilość na dwa małe placki o średnicy ok 20 cm)

-2/3 małe jabłka 
- szklanka płatków owsianych
- szklanka zmielonych płatków owsianych 
- 3 łyżki zmielonych nasion chia ( lub siemienia lnianego ) 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- powidła śliwkowe do przełożenia ciasta
- 5 łyżek mleczka kokosowego ( można podmienić na inne ) 
- 2 łyżki  syropu klonowego bądź miodu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cynamonu



Zaczynamy od wlania 5 łyżek wody do szklanki, dodania nasion chia i wymieszania. Do jednej miski dodajemy wszystkie składniki suche, a do drugiej mokre, łącznie z nasionami chia, które powinny mieć postać lekko galaretowatą. Zawartość obu misek dokładnie mieszamy, po czym łączymy ze sobą i ugniatamy ręką na zbite ciasto. Naczynia, w których będziemy piec ciasto smarujemy lekko olejem po czym wykładamy po równo ciastem. Oba placki smarujemy powidłami i układamy na nim pokrojone w talarki jabłka. Całość posypujemy cynamonem i wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni. 

Jeden placek to 4 spore kawałki. Można jeść jeszcze ciepłe ;)

Smacznego ! 



Jesienne słodkości!Kuchnia wegetariańska i wegańska

2 komentarze:

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)