piątek, 11 grudnia 2015

RAFAELLO Z KASZY JAGLANEJ

Hej


Jeżeli szukacie pomysłu na świąteczne słodycze, to może zamiast kupnych Rafaello zrobić swoje ? i to w dodatku z kaszy jaglanej ? :) Przepis jest prosty jak przysłowiowy barszcz, a smak łudząco podobny do oryginalnych pralinek. Oczywiście warunek jest jeden - musicie lubić kokos ;)



Składniki : 

- puszka mleka kokosowego 400 ml
- sucha kasza jaglana 150 gramów
- wiórki kokosowe 8 łyżek
- syrop klonowy 5 łyżek
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła lub oleju kokosowego


Dodatkowo wiórki kokosowe, w których będziemy obtaczać pralinki plus łuskane migdały jako nadzienie.


Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, sparzamy wrzątkiem po czym wrzucamy do garnka wraz z mlekiem kokosowym i całość gotujemy na bardzo małym ogniu do wchłonięcia kaszy, około 20 minut. Następnie  dodajemy resztę składników i blendujemy na w miarę gładką masę. Jeżeli chcecie czuć wyraźnie wiórki kokosowe należy dodać 6 łyżek, a kolejne 2 już po miksowaniu i wymieszać łyżką. Powstałą masę najlepiej schłodzić w lodówce aż lekko stwardnieje, jednak jeżeli się bardzo śpieszycie można pominąć ten element, smak będzie ten sam,ale ostrzegam konsystencja będzie dużo mniej zbita. Po około 30 minutach można wyjąć masę z lodówki i formować kulki nabierając porcję małą łyżeczką. Do środka wkładamy jeden migdał i kulkę obtaczamy w wiórkach. Całość powstarzamy aż do wykończenia składników.

Takie Rafaello to idealny dodatek do świątecznych łakoci.

Pozdrawiam, Daria


Jesienne słodkości!

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. smakują chyba nawet lepiej niż wyglądają :P

      Usuń
  2. Wow, jeśli smak jest naprawdę podobny to muszę koniecznie spróbować :)

    A tak w ogóle to nawet nie wiesz jak się cieszę, że znowu piszesz! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są przepyszne więc polecam bardzo ! ;)

      no i dzięki za miłe słowa, mimo kolejnej przeprowadzki , nowej pracy itp. mam motywację po takich słowach żeby nie przestawać :)

      Usuń

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)