sobota, 19 grudnia 2015

ŚWIĄTECZNY PASZTET Z SOCZEWICY

Hej


Niskotłuszczowy pasztet z zielonej soczewicy z żurawinami to idealne danie na świąteczną kolację czy śniadanie, podane ze świeżym pieczywem i polane np. prostym SOSEM POMIDOROWYM. Jest to potrawa o wysokiej zawartości protein przy minimalnej zawartości tłuszczu, tak więc będzie to dobra alternatywa dla ciężkich, tłustych i smażonych potraw. Żurawina jest opcjonalna, ja dodałam tylko do połowy pasztetu, bo nie wszyscy u mnie za nią przepadają w potrawach wytrawnych. Jeżeli nie jesteście miłośnikami tych suszonych owoców możecie je spokojnie pominiąć, aczkolwiek według mnie nadają przełamującej nutki słodyczy.



Składniki :  ( na standardową keksówkę )

- 470 gramów ugotowanej zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 starta marchewka
- 3 pieczarki
- 2 łyżki mąki
- 30 gramów suszonej żurawiny
- sól, pieprz, płatki chilli, oregano
- olej do podsmażenia cebuli


Pokrojoną cebulkę i pieczarki podsmażamy na patelni wraz ze startą marchewką, aż zmiękną i się zarumienią. Do malaksera wkładamy ugotowaną soczewicę wraz z zawartością podsmażonych warzyw z patelni. Blendujemy parę minut do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku, dodajemy mąkę i mieszamy łyżką. Najlpeiej doprawić odrobinę mocniej niż zwykle, ponieważ po dodaniu mąki i upieczeniu przyprawą będą mniej wyczuwalne. Przekładamy masę do keksówki lekko natłuszczonej z dołu bądź wyłożonej papierem do pieczenia i jeżeli robimy go z dodatkiem żurawiny to teraz jest ten moment, aby dodać je na wierzch i lekko docisnąć palem. Pieczemy przez ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.


Smacznego !



Zimowy ObiadWytrawne potrawy wigilijne

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wegetariańskie pasztety :) Dziękuję za dołączenie do mojej akcji "Zimowy obiad" .

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)