czwartek, 21 stycznia 2016

3 POMYSŁY NA KALAFIOR - placki, zupa krem, dip kalafiorowy

Hej

Jeżeli kalafior jecie jedynie w postaci dodatku do obiadu polanego bułką tartą to pora to zmienić. Kalafior jest na tyle neutralny w smaku, że można go przygotować na wiele sposobów np. jako ciasto na pizzę lub jako posypka na sałatki czy kanapki. Dzisiaj przychodzę do Was z trzema prostymi propozycjami, które mam nadzieję przypadną Wam do gustu .


1. PLACUSZKI KALAFIOROWE ( na 8 placuszków )

- pół kalafiora
- podsmażona  jedna cebula
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- sól, pieprz do smaku


Surowy kalafior trzemy na tarce wykorzystując tylko różyczki. Przekładamy do miski i dodajemy resztę składników. Doprawiamy do smaku, mieszamy i albo będziemy je smażyć albo piec. Ja proponuję wersję pieczoną. Przekładamy na blachę placuszki umieszczając po jednej łyżce masy i dociskając lekko aby je spłaszczyć. Blacha powinna być lekko natłuszczona, aby placuszki nie przywarły. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 15 minut w zależności od piekarnika, najlepiej obserwować co jakiś czas. Ja placuszki jem zazwyczaj z domowym sosem pomidorowym.


2. ZUPA KREM

- cały kalafior
- 3 spore ziemniaki
- 100 gram ugotowanej białej fasoli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, płatki chilli, garam masala
- olej do smażenia


Do rozgrzanego garnka wlewamy odrobinę oleju i dodajemy posiekaną w kostkę cebulę oraz przyprawy. Gdy cebula się zeszkli, a przyprawy uwolnią swój aromat dodajemy posiekany czosnek i smażymy dalej przez pół minuty. Następnie dodajemy pokrojonego w mniejsze części kalafiora i ziemniaki oraz fasolę. Mieszamy chwilę po czym zalewamy 1 litrem wrzątku. Jeżeli woda nie przykrywa warzyw należy dodać jej przynajmniej tyle, aby woda była na wysokości warzyw. Gotujemy na małym ogniu przez ok 25 minut, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie ( im mniejsze kawałki tym szybciej się ugotują). Na koniec blendujemy zupę i ewentualnie doprawiamy ponownie do smaku.


3. DIP KALAFIOROWY

- pół ugotowanego kalafiora
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki musztardy *
- sól, pieprz

* jeżeli lubicie chrzanowy, ostry smak to polecam dodać łyżkę musztardy oraz mały ząbek czosnku, wtedy dip będzie smakować jak chrzan :)


Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy, aż do uzyskania gładkiej masy, smakujemy, ew. doprawiamy ponownie i podajemy z tym z czym byście jedli każdy inny dip. Świetne będą słupki warzywne do zamaczania lub jako pasta kanapkowa.



Kalafior jest bardzo wartościowym warzywem ponieważ zawiera sporo błonnika, chroni nasze nerki oraz układ krążenia, jest bardzo dobrym choć pewnie nie tak oczywistym jak owoce źródłem witaminy C oraz co najważniejsze jest świetnym sprzymierzeńcem w walce z nowotworami. Dlatego warto po niego sięgać przy sklepowych półkach i przygotowywać go na różne sposoby, ciesząc się przy tym za każdym razem innym smakiem :)

Pozdrawiam ! ;)







Niskokaloryczny styczeń 2016




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)