sobota, 23 stycznia 2016

HUMMUS NA 3 SPOSOBY : z burakiem, z suszonymi pomidorami i klasyczny

Hej

Dzisiaj 3 razy moja ulubiona (poza awokado) pasta kanapkowa ! 

Z tradycyjnego hummusu można robić wersje z dodatkami, które lubicie najbardziej. Suszone pomidory to klasyk, który pasuje według mnie do każdej pasty kanapkowej, a dodatek buraka sprawi, że nie tylko podniesiemy walory odżywcze, ale także uzyskamy piękny różowy kolor, który cieszy moje oko ;)  

Przepis na hummus podawałam już kiedyś na blogu, jest od również bardzo dobry, jednak wymaga od nas więcej czasu poświęconego na przygotowanie go. Dzis będzie szybko ! 



1. KLASYCZNY HUMMUS

- 1 standardowa puszka ugotowanej ciecierzycy (nie wylewajcie wody) 
- 2 łyżki tahini
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju
- ok 4 łyżek wody z ciecierzycy 
- sól, pieprz do smaku


Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Jeżeli masa jest za sucha można dodać jeszcze trochę wody lub oleju. U mnie w tych proporcjach wyszła pasta o idealnej konsystencji. 


2. HUMMUS Z BURAKIEM

Należy przygotować hummus jak w przepisie wyżej i dodać do niego jednego ugotowanego i obranego buraka. Zmiksować ponownie do uzyskania porządanej konsystencji i ewentualne ponownie doprawić do smaku. 


3. HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Ponownie należy przygotować hummus jak w wersji klasycznej tylko z tą różnicą, że jeżeli dodajemy pomidory, które były w słoiku z olejem to dodajemy go odrobinę mniej podczas przygotowania pasty, czyli zamiast 3 łyżek na początku dodajemy 2 lub 2,5. Jeżeli dodajemy suszone pomidory, które nie były w tłustej zalewie wtedy trzymamy się dokładnych proporcji. Ilość dodanych pomidorów to między 6-8 połówek. 


Każdą z tych wersji możemy przechowyać w lodówce do tygodnia, podawać z pitą lub ulubionym pieczywem. Standardowo  każda pasta będzie też idealna do chrupiących warzyw jako dip. 

Pozdrawiam, Daria ! :) 







Niskokaloryczny styczeń 2016



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)