poniedziałek, 1 lutego 2016

CAŁA PRAWDA O NUTELLI + PRZEPIS NA DOMOWĄ

Hej,

Kto z Nas nie lubi nutelli ? Chyba wszyscy znamy jej smak i ją uwielbiamy, ale czy kiedyś zastanawialiście się co się kryje za tym czekoladowo-orzechowym smakiem ? Dzisiaj postasnowiłam zmierzyć się ze składem nutelli. Podsumowałam również co może Nas czekać po regularnym jedzeniu tej właśnie czekoladowej pasty. Wszystko to znajdziecie w filmie poniżej. Na koniec zapraszam Was na przepis z 3 składników. Jest to moim zdaniem tak samo smaczna jak nie lepsza wersja od oryginału, a walory zdrowotne biją na głowę tradycyjną nutellę.




SKŁADNIKI : 

- 180 gramów orzechów laskowych
- 1,5 łyżki kakao
- 100 ml syropu klonowego/ z agawy




Orzechy prażymy w piekarniku przez ok 10 minut w temp. 180 stopni. Gdy ostygną rolujemy w dłoniach, aby pozbyć się łupinek. Następnie blendujemy orzechy w malakserze tak długo, aż powstanie masło. Jest to kluczowe, aby mieszać do momentu powstania masła. Zajmnie to nie więcej niż 10 minut, jednak należy robić krótkie przerwy, aby nie przegrzać sprzętu. Gdy orzechy puszczą olej i nabiorą płynnej konsystepcji, dodajemy pozostałe składniki i ponownie krótko mieszamy. Pasta jest gotowa. Polecam serdecznie bo jest PYSZNA no i dużo zdrowsza ;) 

Pozdrawiam 

2 komentarze:

  1. :) jak długo można przechowywać taką nutellę?
    ostatnio robiłam masło migdałowe i bardzo szybko się zepsuło :(

    OdpowiedzUsuń
  2. w lodówce parę dni, ale prawda jest taka, że u mnie nie stała nigdy na potem, zawsze znikała od razu ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)