czwartek, 17 marca 2016

MUFFINKI OWSIANE BEZ MĄKI

Hej !

Dzisiaj jedno z moich ulubionych śniadań czyli owsiane muffinki :) Jest to świetna przekąska, śniadanie, lunch, drugie śniadanie a nawet do herbaty czy kawy jako dodatek świetnie się sprawdzi. Jest to zdrowsza wersja zwykłych babeczek ponieważ do przygotowania ich nie używamy cukru, mąki czy oleju.



SKŁADNIKI : 

- 1,5 szklanki płatków owsianych
- garść suszonej żurawiny
- 2 łyżki masła orzechowego
- 100 gramów dżemu pomarańczowego niesłodzonego cukrem
- 1 dojrzałego banana
- 100 ml mleka sojowego
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- borówki amerykańskie do ozdoby


W dużej misce rozgniatamy banana widelcem tak długo, aż powstanie papka, następnie dodajemy dżem, masło orzechowe i mleko i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy suszoną żurawinę i ponownie chwilę mieszamy. W osobnej misce łączymy płatki owsiane z proszkiem do pieczenia i dodajemy do składników mokrych. Po dokładnym wymieszaniu składników przekładamy do foremek do pieczenia, dekorujemy z wierzchu owocami i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20/25 minut.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)