czwartek, 17 marca 2016

WEGAŃSKI TWAROŻEK

Hej

Dzisiaj coś dla wegan i osób z nietolerancją laktozy, którzy tęsknią za smakiem twarożku. Będzie to twarożek z orzechów nerkowca, który w smaku niczym nie odbiega od tego zwykłego. Pokazuję dwie wersje na słodko i na słono i w obu przypadkach ważne jest, aby nie pominąć procesu namoczenia orzechów na przynajmniej 8 godzin, a najlepiej na całą noc.


Składniki wersja słona : 

- 200 gramów namoczonych nerkowców
- solidna szczypta soli
- pieprz czarny
- 1 łyżka soku z cytryny
- woda do rozcieńczenia ok 50/70 ml



Składniki wersja słodka :

- 200 gramów namoczonych nerkowców
- ok 70 ml mleka sojowego
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego

W obu wersjach postępujemy tak samo czyli blendujemy wszystkie składniki na gładką masę, ewentualnie doprawiamy ponownie do smaku i gotowe ! Twarożek przechowywać można w lodówce spokojnie do tygodnia.

Pozdrawiam !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)