piątek, 20 maja 2016

GAZPACHO czyli hiszpański chłodnik

Hej

Pogoda za oknem coraz bardziej letnia więc z chęcią się przestawiamy na lżejsze dania. Dzisiaj coś co się sprawdzi idealnie na upały czyli chłodnik. Będzie on jednak w hiszpańskiej wersji bo na bazie pomidorów. Zapraszam na bardzo prosty przepis ! :)


SKŁADNIKI :

- 5 pomidorów
- pół świeżego ogórka
- pół czerwonej papryki
- pół białej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- garść namoczonych wcześniej migdałów
- sok z całej cytryny
- solidna kromka chleba
- sól himalajska, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek


Do kielicha blendera wlewamy niecałe 200 ml wody i dodajemy pokrojone : pomidory, ogórka, cebulę, paprykę oraz ząbek czosnku. Całość miksujemy do ozuskania głądkiej konsystencji następnie wrzucamy migdały, chleb, sok z cytryny i doprawiamy do smaku. Blendujemy ponownie i gdy okaże się, że konsystencja jest zbyt rzadka można dodać jeszcze krochę chleba. Przelewamy do misek i skrapiamy oliwą.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad i dasz znać co myślisz o moim artykule :)
Liczę na szczerość, ale proszę o kulturę słowa.
Dziękuję za odwiedziny ;)